En debutants betraktninger.
 

Nå har jeg debutert. Telemark Tours. Ett års trening brakte meg dit jeg ønsket - Rjukan - og tilbake igjen. Litt spent på forhånd. Ja vel! Men er det ikke slik det skal være da? Når en setter seg mål og den slags! Utstyret er viktig, svært viktig. Sykkel og diverse nødvendig tilbehør ble supplert helt fram til den store dagen - lørdag 9. juni. Ikke unormalt tidlig oppe som følge av heller sen start, kl. 08.15, gruppe 53. Sola og en behagelig arbeidstemperatur sendt meg av gårde ti minutter før tida. Startnummer 430, Per Chr. Svendsen, Norge.
Jeg la meg umiddelbart på hjul med tre andre ryttere, men skjønte allerede i først motbakken opp mot Geiteryggen at det var lurere å rasjonere med kreftene. Og det var det jeg gjorde mot Gvarv - første matstasjon. Det er utrolig hvor sulten en blir av å sykle! Og så skal en huske på væsketilførsel. Frukt hører til - appelsiner og bananer - og sylteagurker, skjønt det siste er mer å regne som en grønnsak, for på matstasjonene ble sylteagurker knasket som gulrøtter.
Stopp litt der! Telemark Tours - Norway! Norge - ikke sant? Men hvorfor pratet de fleste menneskene dansk, noen svensk og atter andre sånn der "tresko-språk"?
Mellom andre og tredje matstasjon hang jeg meg på en gruppe fra Sæby Motions Cykel Club. De kjørte meg inn i en langdryg bakke like før veidelet mot Tuddal. Vi spiste kilometer på kilometer, - sammen, før jeg lot dem fare - like før Hovin-heia. Der sleit jeg fælt, - sving på sving, på sving, på sving... Vel oppe måtte jeg ta meg et kvarter på ryggen, før jeg stablet meg på beina igjen.
Nedover mot Tinnsjøen og siste rasteplass gikk det av seg sjøl. Turen langsmed innsjøen mot Rjukan var praktfull med Gaustadtoppen som blikkfang. Håper danskene senket farten her og fikk med seg det vakre synet.
Innkvartering i en gymsal, 4 - 500 stykker, er hva en tilbyr støle kropper av begge kjønn, i alder fra først på 20-tallet til over 70, på medbrakt liggeunderlag. Men aldri har jeg opplevd en så taus forsamling som denne, i tidsrommet fra 22.00 til 05.00.
Ved starten klokka seks var det trengsel, - for å komme i vei mot "Maristigen". Og turen videre over Skinnarbu var uforglemmelig, selv om temperaturen lå utrolig lavt til nær midtsommers å være. Men det var sol, nærmest vindstille og utrolig flott vei mot Rauland høgfjellshotell.
Veibanen nedover Åmotsdal, mot Seljord, kommer jeg garantert ikke til å savne, - men naturen var storflott. Så da så, - for de som hadde lav nok fart og torde ta øynene bort fra den stedvis svært ujevne og hullete veien, var dette nok en stor naturopplevelse.
Rutinert svingte jeg inn på rasteplassen i Flatdal, - sammen med "mosjonistene" fra Sæby. Påfyll av væske, en liter vann og en liter energidrikk i medbrakte drikkeflasker påmontert sykkelen, et par stykker brød og sylteagurker i behagelig og koselig atmosfære, før jeg putta en banan på baklomma og svingte meg opp på sykkelen.
Mot R 36 og Skien. Akkurat der hvor vi tok av fra E 134, stod det en politi og stoppet trafikken. Da hadde jeg et øyeblikk følelsen av å være en toppidrettsmann. Det eneste som manglet var flagget på brystet og TV-kameraer i bakgrunnen.
80 km igjen! Jeg var atskillig trøttere over Hovin-heia dagen før, så dette skulle nok gå greit. Positive følelser og en god porsjon hjemlengsel gjorde at farten økte en tanke, - viljen var i alle fall til stede. Takk til arrangøren for at vi ble ledet fra Bø over Lunde mot Ulefoss. Langt mindre trafikk, fin asfalt, småkupert og variert terreng, uten de lange, morderiske bakkene med sving på sving.
Den siste rasteplassen i Lunde tok i mot med trekkspillmusikk og "Sønnavindvalsen". Og det var akkurat den vi fikk midt i fleisen, etter at vi hadde passert Ulefoss - den fuktige utgaven. Det lynte og tordnet rundt oss. Regnet plasket. Brilleglassene ble uklare og måtte stadig pusses. Men hva gjorde vel det - når det allikevel bare var rundt to mil igjen til mål.
I innspurten la jeg meg på hjul med to hollendere som gjorde sitt beste for å riste meg av, oppover fra Fjærekilen mot Geiteryggen, nedover mot siste lyskryss, innover mot Skienshallen, - for jeg lot meg aldri knekke.
Takk til arrangøren for et fint arrangement. Takk til Bianchi for en super sykkel og takk til Erik og Porsgrunn sykkelverksted for utmerket service før turen, - og takk til en enslig tilskuer som tok imot oss ved målseilet med taktfast klapping og oppmuntrende tilrop.
Neste år er det 25 års jubileum. Da holder ikke 500 deltakere. Her kan mye gjøres, - lokalt! Kanskje vi sees!?

Mvh.
Per Chr. Svendsen

 

2002 Porsgrunn Sykkelverksted..
Webmaster Jan Ove Lia.

Isaac.
HED.
Morten Christiansen.
Brukt markedet.
Linker.
Humor.
Konkurranser.
Merker.
Nyheter.
Nyhetsbrev.
Hvem er vi?

Hovedsiden.

 

 

 

Telemark Tour.
Navigasjon

www.PorsgrunnSykkel.no
............................ Trill trygt med en porsgrunn sykkel.