Grønt lys for Anita Valen

 

MOT ATEN: Anita Valen har fått klarsignal fra sine sponsorer om å forsøke et comeback i sykkelsporten. Nå vil hun og Monica legge planer som kan sende søstrene sammen til OL i Aten i 2004. FOTO: FRANK CHR. KVISGAARD

(SKIEN) Nå begynner marsjen mot sommer-OL i Aten i 2004 for Anita Valen. Sponsorene har gitt grønt lys for at sykkeljenta kan gjøre comeback etter 13 års pause.
Arve Moen

- Jeg ble kjempelykkelig da to sponsorer svarte ja og skaffet meg en ny mulighet til å komme tilbake i sykkelsporten, forteller Anita til Varden. - Jeg har jobbet hardt i flere måneder. 15-20 bedrifter ble besøkt, men hos de fleste ble det nei. Da Pytt og Panne og Royal Sport sa ja gikk flagget til topps. Nå skal jeg ta meg et halvt års permisjon fra min instruktørjobb på Frisk i Skien.
- Hvor stort budsjettet mitt blir er helt avhengig av hvor mye jeg skal reise. Jeg kommer til å legge hovedvekten på NM. Fredag (i dag) kommer Monica igjen fra utlandet. Jeg skal legge opp et opplegg sammen med henne og regner med å reise sammen med proffjentene til Mallorca i mars.

13 års pause.
Det var etter en velt i Tour de Laude i 1988 at Anita måtte ta en pause fra syklingen. Denne pausen skulle vare i 13 år.
- Det var kjempesynd at jeg måtte legge opp akkurat da. Jeg var tatt ut til OL i Seoul. Nå blir siktemålet mitt å få starte i OL i Aten i 2004 sammen med Monica.
- Selv om jeg har hatt en lang pause fra syklingen har jeg trent hele tiden. Det nytter ikke for meg å ha en eneste dag uten trening. I jula reiser til England, men jeg tar med meg løpskoene.
- I min jakt på sponsorer fikk jeg såpass mange dører midt i ansiktet at jeg var fristet til å gi opp. Jeg klarte imidlertid å reise meg igjen og fikk altså to sponsorer i tolvte time. Kontraktene gjelder for et halvt år av gangen, men sponsorene vet at det er først sommer og høst jeg kan vise noen resultater. Når jeg trener med Monica får jeg en pekepinn på hvordan jeg ligger an. Jeg regner ikke med at resultatene skal komme med en eneste gang. Det blir mye tøff jobbing.

Må ha troen.
I begynnelsen av 90-tallet gjorde Monica comeback etter en lengre pause. Hun fikk raskt resultater og tre år etter comebacket ble hun verdensmester.
- Jeg har alt å vinne, men Monica og jeg er såpass like at mitt comeback også kan bli vellykket, sier Anita. - Det viktigste for meg er at jeg har troen på det jeg har satt i gang. Jeg må bruke tid på å oppnå resultater. Kommer ikke resultatene har jeg ingen muligheter til å komme inn på profflaget. Nå må jeg spesialisere meg på sykkeltrening.
I de 13 årene Anita har vært vekk fra sykkelsetet har hun hatt en drøm om at hun en dag skulle komme tilbake. Den dagen kom i sommer da hun vant klassikeren Trondheim - Oslo. Nå vil tiden vise om hun kan komme tilbake i samme formen som da hun og Monica herjet på resultatlistene på 80-tallet. Da kan det bli moro å være telemarking i Aten om tre år.

Kilde: Arve Moen. Varden.